nieuwsjpg

In gemeenten in Parkstad Limburg en Oost-Groningen heeft 40% van de potentiële beroepsbevolking een uitkering

238

Gepubliceerd op 03 juli 2017

In Nederland maken 12,9 miljoen personen deel uit van de potentiële beroepsbevolking. Van deze groep heeft 31% inkomen uit uitkering AOW, WAO, WW, bijstand of overige sociale voorzieningen. De Limburgse gemeenten Kerkrade en Heerlen kennen het hoogste aandeel personen met een uitkering. In deze gemeenten heeft meer dan 43% van de potentiële beroepsbevolking een uitkering. Ook in Brunssum en Landgraaf, beide eveneens in Parkstad Limburg gelegen, ligt het aandeel boven de 40%.

Behalve in deze Parkstad-gemeenten is het aandeel van de potentiële beroepsbevolking met een uitkering ook relatief hoog in de Oost-Groningse gemeenten Bellingwedde, Pekela, Stadskanaal en Vlagtwedde. Hier gelden eveneens percentages van afgerond 40%.

In Urk, Lansingerland en Midden-Delfland daarentegen is het aandeel personen met een uitkering relatief laag. In deze gemeenten gelden percentages die ongeveer de helft bedragen van die in de genoemde Limburgse en Groningse gemeenten.

In de groep grote gemeenten, van meer dan 100.000 inwoners, bevinden Utrecht, Leiden en Westland zich aan de gunstiger kant van het spectrum, met een kwart van de potentiële beroepsbevolking met een inkomen uit een uitkering. Emmen en Venlo kennen een relatief hoog aandeel, tussen 35 en 40%).

Toelichting
Volgens de internationale definitie bestaat de potentiële beroepsbevolking uit alle personen tussen 15 en 74 jaar.

Dit nieuwsbericht is onderdeel van een reeks over trends en ontwikkelingen op de Nederlandse arbeidsmarkt. Voor onderzoek en publicaties op het gebied van de arbeidsmarkt maakt ABF Research gebruik van gedetailleerde statistieken (CBS-microbestanden), enquêteresultaten (EBB), het prognosemodel beroepsbevolking (Carmen) en het prognosemodel arbeidsmarkt (Hermes). Deze bronnen maken een veelheid aan meer gedetailleerde analyses naar regio en branche mogelijk.

Lees meer over: Arbeidsmarktmonitor, Carmen, Hermes
of download de publicatie ABF arbeidsmarktrapportage 2017.