nieuwsjpg

Primos 2014 is gereed

48

Gepubliceerd op 18 november 2014

ABF Research heeft recent de nieuwe Primos-prognose van 2014 opgeleverd. Deze is afgelopen jaar opgesteld in opdracht van negen provincies.

Al meer dan 30 jaar stelt ABF ieder jaar opnieuw de Primos-prognose op. De Primos-prognose levert informatie over het aantal inwoners, het aantal huishoudens, de daarbij behorende woningvoorraad en de woningbehoefte. Bevolking, huishoudens en woningen worden onderscheiden naar relevante kenmerken als leeftijd, etniciteit, soort huishouden, huishoudinkomen en soort woning. In de publicatie "Primos - Transparantie in cijfers" is in begrijpelijke taal opgeschreven hoe het model werkt.

Prognose voor de woningmarkt en vele andere toepassingenHet model is van oorsprong ontwikkeld om de ontwikkelingen op de woningmarkt te duiden. Om het jaar is het Ministerie van Binnenlandse Zaken medeopdrachtgever. De naam van het model is al die jaren ongewijzigd gebleven, maar het model zelf en de onderliggende rekenprocedures en data zijn wel steeds veranderd, verbeterd en uitgebreid. Een van de aanpassingen in Primos 2014 betreft de ‘aanpassing’ van de woningvoorraad die met het gebruik van de BAG gepaard gaat. In de BAG wordt een andere woningdefinitie gehanteerd dan tot nog toe het geval is geweest.

De afgelopen decennia zijn de uitkomsten ook meer en meer toegepast voor scholenplanning, arbeidsmarktvraagstukken en wonen met zorg. Voor deze terreinen heeft ABF aparte modellen ontwikkeld, die afgeleid zijn uit Primos.

De Primos-prognose geeft de meest waarschijnlijke toekomstige ontwikkelingen aan. Op basis van de huidige inzichten worden bestaande trends doorgetrokken. Primos is daarmee een trendraming. Verder geldt de nationale prognose van het CBS van eind 2013 als uitgangspunt. De Primos-prognose werkt deze nationale prognose uit tot op regionaal, gemeentelijk alsmede postcode- en wijk/buurt-niveau. Voor maar liefst 4.000 postcodegebieden en 12.000 buurten (CBS-indeling) is nu een consistente prognose beschikbaar.