nieuwsjpg

Sterke groei arbeidsmarkt horeca

48

Gepubliceerd op 15 maart 2019

Het gaat goed met de Nederlandse horeca. Dat blijkt uit een onderzoek van ABF Research naar de arbeidsmarkt in de horeca in opdracht van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH).

Het aantal werkzame personen in de horeca is tussen 2012 en 2018 gegroeid van 368.000 naar 444.000, een groei van ruim 20% in 6 jaar tijd. En volgens de arbeidsmarktprognose komen daar nog eens 100.000 werkenden bij tot 2025. Om deze groei te realiseren is ook de komende jaren een grote instroom van personeel naar de sector nodig.

De vraag naar nieuw personeel zal voor een deel vanuit het aanbod van gediplomeerden vanuit horeca-opleidingen moeten komen. Maar de omvang van dit aanbod is jaarlijks te beperkt om geheel te voorzien in de grote vraag naar gekwalificeerd personeel. Jaarlijks zijn bijvoorbeeld zo’n 16.000 koks nodig om de groei en de uitstroom op te vangen, terwijl er niet meer dan ongeveer 3.000 op de arbeidsmarkt beschikbaar komen vanuit opleidingen. Om de knelpunten met betrekking tot de arbeidsvraag in de toekomst het hoofd te kunnen bieden zal de focus moeten liggen op het opleiden van personeel via branchediploma’s en het maximaal behouden van gekwalificeerd personeel voor de sector. Ook zij-instromers kunnen helpen om knelpunten op te vangen.

CBS-microbestanden zijn een belangrijke basis voor het onderzoek dat ABF heeft uitgevoerd. De arbeidsmarktprognoses zijn opgesteld met behulp van Hermes, het arbeidsmarktprognosemodel van ABF.

Bekijk de rapportage of lees meer over Arbeidsmarktmonitor en Arbeidsmarktprognoses.