publicatiesjpg

Horeca: Reviews Reviewed

Door René van Hulle en Wim Philipsen

Gepubliceerd op 05 december 2012

Bedankt!

De door u opgevraagde publicatie is succesvol verstuurd naar u.

Ok

Bedankt!

Het door u opgevraagde zip bestand met Excels is succesvol verstuurd naar u.

Ok

Helaas

De door u opgevraagde pagina is niet gevonden. Breng mij terug naar de Home pagina.

Ok

Helaas

De door u opgevraagde publicatie is niet aanwezig. U kunt contact opnemen met ABF Research door te bellen naar 015-27 99 300.

Ok

Helaas

Er is iets fout gegaan. U kunt contact opnemen met ABF Research door te bellen naar 015-27 99 300. U wordt dan gehlolpen.

Ok

Vaak wordt gezegd dat de krachtigste reclame mond-tot-mondreclame is vanwege de geloofwaardigheid voor de consument. In het huidige digitale tijdperk worden meningen direct met de halve wereld gedeeld via reviewwebsites en sociale netwerken. Deze meningen hebben doordat ze van bekenden of andere consumenten afkomen eveneens een grote geloofwaardigheid. Daarnaast worden veel meer mensen via deze weg bereikt en kan het voor de horeca dus gezien worden als de belangrijkste en beste reclamezuil die er momenteel is.

Deze relatief nieuwe vorm waarmee consumenten meningen uitwisselen heeft ook een keerzijde en kan als het zwaard van Damocles boven het hoofd van horecaondernemers hangen. Want waar positieve reviews goede reclame kunnen zijn en bezoekers kunnen aantrekken, kan een enkele negatieve review dit in één keer teniet doen en verstrekkende gevolgen hebben. Het kan dus zowel een kans als bedreiging zijn, en het is aan de horecaondernemer om van iedere gast een ambassadeur van zijn onderneming te maken.

Al deze reviews en meningen die op internet worden geplaatst bieden ook nieuwe mogelijkheden voor het onderzoeken van het consumentengedrag. Voor het digitale tijdperk met reviewwebsites en sociale netwerken was het onhaalbaar om meningen van duizenden mensen te verzamelen. De reviewwebsites Iens.nl (circa 15.000 eetgelegenheden, 131.000 reviews en 317.000 meningen) en Eet.nu (circa 21.000 eetgelegenheden en 164.000 reviews) hebben hun database beschikbaar gesteld. De omvang van deze databases zorgt ervoor dat er op macroniveau een analyse van de beoordelingen uitgevoerd kan worden met uitsplitsing naar diverse kenmerken als regio, leeftijd auteur en type restaurant.

De rapportage “Reviews Reviewed” bespreekt de analyse van deze enorme dataset en geeft in hoofdlijnen inzicht in welke kenmerken een rol spelen bij de beoordeling van een restaurant.

Meer weten?

Neem contact op met René van Hulle 015-27 99 323