publicatiesjpg

Plato: rekenmodel voor de woningprijs

Door Co Poulus

Download deze publicatie Gepubliceerd op 08 juni 2017

Bedankt!

De door u opgevraagde publicatie is succesvol verstuurd naar u.

Ok

Bedankt!

Het door u opgevraagde zip bestand met Excels is succesvol verstuurd naar u.

Ok

Helaas

De door u opgevraagde pagina is niet gevonden. Breng mij terug naar de Home pagina.

Ok

Helaas

De door u opgevraagde publicatie is niet aanwezig. U kunt contact opnemen met ABF Research door te bellen naar 015-27 99 300.

Ok

Helaas

Er is iets fout gegaan. U kunt contact opnemen met ABF Research door te bellen naar 015-27 99 300. U wordt dan gehlolpen.

Ok

Plato is een rekenmodel waarmee de landelijke prijsontwikkeling van woningen verklaard wordt. Rente en inkomensontwikkeling gelden in het model als de twee dominante factoren die gezamenlijk het structurele prijsniveau bepalen. De conjuncturele afwijkingen hiervan konden bij eerdere analyses verklaard worden uit recente prijsmutaties. Deze stonden model voor het sentiment in de markt.

In de nieuwe opzet wordt niet alleen gekeken naar de prijsafwijking in het voorgaande kwartaal maar ook naar de ontwikkeling van het BBP. Op basis van het aangepaste model wordt vastgesteld dat het feitelijke prijsniveau momenteel bijna 40.000 euro lager is dan het structurele prijsniveau. Eind 2016 was dit ook al zo.

Plato biedt de mogelijkheid om net behulp van scenario’s vooruit te kijken. Op basis van een mogelijke ontwikkeling van inkomens, rente en BBP kan een inschatting gemaakt worden van het (structurele) prijsniveau in de toekomst. Conclusies op basis van Plato 2017 zijn:

  • Bij een inkomensstijging van 1% per jaar, stijgt het structurele prijsniveau met 1,4% op jaarbasis, mits het renteniveau gelijk blijft. Indien de inflatie zich in dat geval ook zou beperken tot 1% op jaarbasis, betekent dat een reële prijsstijging voor het structurele prijsniveau met 0,4% per jaar.
  • Indien bij 1% inkomensstijging en 1% inflatie, de rente zou oplopen van 2,4% eind 2016 naar 3,4% in de komende jaren, dan leidt dat tot een eenmalige daling van het structurele prijsniveau met 0,6%.
  • Indien het BBP – net als eind jaren negentig – een aantal jaar groeit met 6% op jaarbasis, dan halveert de onderwaardering van koopwoningen in 2 à 3 jaar tijd. In de afgelopen jaren heeft een dergelijke groei van het BBP zich voorgedaan in 2001, 2006 en 2007.

Lees voor meer informatie het volledige rapport rond Plato 2017.

Meer weten?

Neem contact op met Kenneth Gopal 015-27 99 332