publicatiesjpg

Vooruitzichten bevolking, huishoudens en woningmarkt 2020-2035

Door Léon Groenemeijer, Kenneth Gopal, David Omtzigt & Gerard van Leeuwen

Download deze publicatie Gepubliceerd op 16 juni 2020

Bedankt!

De door u opgevraagde publicatie is succesvol verstuurd naar u.

Ok

Helaas

De door u opgevraagde pagina is niet gevonden. Breng mij terug naar de Home pagina.

Ok

Helaas

De door u opgevraagde publicatie is niet aanwezig. U kunt contact opnemen met ABF Research door te bellen naar 015-27 99 300.

Ok

Helaas

Er is iets fout gegaan. U kunt contact opnemen met ABF Research door te bellen naar 015-27 99 300. U wordt dan gehlolpen.

Ok

Volgens de Primos Prognose 2020 groeit de bevolking in de periode tot 2030 met 1 miljoen. Het aantal huishoudens zal met 737 duizend toenemen. De woningproductie daalt echter de komende jaren als gevolg van de stikstof- en PFAS-perikelen. Het woningtekort zal in 2025 oplopen tot 5,1%, 418 duizend woningen. Naar aanleiding van recente veranderingen in het beleid van zowel het Rijk als provincies wordt er na 2025 een sterke verhoging van de woningproductie verwacht en loopt het tekort terug naar 3,7% in 2030.

De tekorten manifesteren zich in alle segmenten van de woningmarkt. Rekening houdend met de gewenste vraag en het optimaliseren van de doorstroming zou de uitbreiding van de voorraad in de komende vijftien jaar voor meer dan twee derde uit koopwoningen dienen te bestaan. Over de hele periode tot 2035 zijn er gemiddeld 49 duizend nieuwbouwkoopwoningen per jaar nodig. Meer dan de helft daarvan zouden goedkope koopwoningen (<€ 255.000) moeten zijn. Omdat de doelgroep nog beperkt toeneemt en het aantal goedkope huurwoningen afneemt als gevolg van sloop, verkoop en liberalisatie is de nieuwbouw van gemiddeld 25 duizend gereguleerde huurwoningen per jaar nodig. Daarnaast is de nieuwbouw van gemiddeld 9 duizend (middel)dure huurwoningen per jaar gewenst.

Als gevolg van de Coronacrisis valt de bevolkingsgroei mogelijk lager uit. Vanwege het bijzonder hoge woningtekort is het echter van belang om de woningbouw niet temperen. Een doorrekening van vier Coronascenario’s laat zien dat uitsluitend in het meest disruptieve scenario tegen 2030 ontspanning op de woningmarkt optreedt bij het ingeschatte bouwtempo.

Meer weten?

Neem contact op met Kenneth Gopal 015-27 99 332